IMDB:

Tilbe Saran – Biyografi

1 oy2 oy3 oy4 oy5 oy6 oy7 oy8 oy9 oy10 oy (1 votes, average: 10,00 out of 10)
Gönderilme tarihi: Ocak 22, 2013
Kategorisi: Yerli Oyuncular
Yorumlar: yorum yok

20 Mayıs 1961, İstanbul doğumlu tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

Biyografi

Tilbe Saran İstanbul’da doğdu. Saint Benoit Fransız Lisesi’nin ardından, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü ve İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu.

Çalıştığı tiyatrolar arasında Dormen Tiyatrosu, Kent Oyuncuları, İstanbul Şehir Tiyatroları, Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu, Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu var. Ayrıca 1995′te Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu’nu Cüneyt Türel ve Işıl Kasapoğlu ile birlikte kurdu. Oynadığı birçok rolle ödüle layık görülen oyuncu, çeşitli radyo, sinema ve TV çalışmalarının yanı sıra seslendirme ve eğitmenlik de yapmaktadır.

Rol aldığı bazı oyunlar

  • Düğün : Tilbe Saran – Evren Ercan – Eda Çatalçam – Ayşe Bayramoğlu – Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu – 20011
  • Cesaret Ana ve Çocukları : Bertolt Brecht – Semaver Kumpanya – 2008
  • Koca Bir Aşk Çığlığı : Josiane Balasko – Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu – 2006
  • Nathalie : Philippe Blasband – Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu – 2005
  • İki Hayat Sonra : Brian Friel – Kent Oyuncuları – 2004
  • Fernando Krapp Bana Mektup Yazmış – Tankred Dorst – Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu – 2003
  • Tek Kişilik Şehir – Behiç Ak – Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu – 2002
  • Bay Knepp – Jorge Goldenberg – 2001
  • Sevilmek – Bilge Karasu – Aksanat Prodüsiyon Tiyatrosu – 2000
  • Molly S. : Brian Friel – Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu 1999
  • Alacaklılar : August Stringberg – Aksanat Prodüsiyon Tiyatrosu – 1998
  • Abelard Ve Heloise : R. Duncan – Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu – 1997
  • Martı : Anton Çehov – Kent Oyuncuları – 1996
  • Çalıkuşu : Reşat Nuri Güntekin – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 1995
  • Vanya Dayı – Anton Çehov – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 1994
  • Tartuffe – Molière – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 1992
  • Kral Lear – William Shakespeare – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 1990
  • Hangisi Karısı – Ray Cooney – Dormen Tiyatrosu – 1989

Yönettiği oyunlar

  • Düğün : Tilbe Saran – Evren Ercan – Eda Çatalçam – Ayşe Bayramoğlu – Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu – 2011

Sahip olduğu ödüller

  • Lions Tiyatro Ödülleri “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” Hangisi Karısı – (Dormen Tiyatrosu) – 1986
  • Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri : “En İyi Kadın Oyuncu” Kral Lear – (İstanbul Şehir Tiyatrosu) – 1990
  • Kültür Bakanlığı “Eniyi Kadın Oyuncu” Kral Lear – (İstanbul Şehir Tiyatrosu) – 1990
  • Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri: “En İyi Kadın Oyuncu” Vanya Dayı – İstanbul Şehir Tiyatrosu – 1991
  • Kültür Bakanlığı: “En İyi Kadın Oyuncu” Tartuffe – (Şehir Tiyatrosu) – 1993
  • MGD Tiyatro Ödülleri “En İyi Kadın Oyuncu” Çalıkuşu – (İstanbul Şehir Tiyatrosu) – 1994
  • Avni Dilligil Ödülleri “En İyi Kadın Oyuncu” Abelar Ve Heloise – (Aksanat) – 1996
  • Afife Tiyatro Ödülleri “En İyi Kadın Oyuncu” Alacaklılar – Aksanat – 1998
  • Afife Tiyatro Ödülleri “En İyi Komedi Kadın Oyuncu” – Tek Kişilk Şehir – (Aksanat) – 2002
  • Tiyatro Dergisi “En İyi Kadın Oyuncu” Fernando Krapp Bana Mektup Yazmış – (Aksanat) – 2003
  • Ankara Sanat Kurumu “En İyi Kadın Oyuncu” Fernando Krapp Bana Mektup Yazmış – (Aksanat) – 2003
  • 4.Lions, Tiyatro Ödülleri “En İyi Kadın Oyuncu” Fernando Krapp Bana Mektup Yazmış – (Aksanat) – 2003
  • Tiyatro Dergisi “Yılın Kadın Oyuncusu” – Nathalie – Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu – 2006
  • Lions Tiyatro Ödülleri “En İyi Kadın Oyuncu” [[Koca Bir Aşk Çığlığı” – Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu – 2008
  • 14.Sadri Alışık Ödülleri “En İyi Kadın Oyuncu” Cesaret Ana ve Çocukları – Semaver Kumpanya – 2008
  • 48. Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü (Zenne)

Filmografi

  • Ezber (Kısa Film) – 2009
  • Beni Unutma – 2008 (Tv dizisi)
  • Beş Vakit: Reha Erdem – 2006
  • Korkuyorum Anne: Reha Erdem – 2004 (Cast Danışmanı)
  • Kaç Para Kaç: Reha Erdem – 1998
  • Bir Erkeğin Anatomisi : Yavuz Özkan – 1996
  • Kuruntu Ailesi – 1987
  • Kırlangıç Fırtınası – 1985
  • Çalıkuşu – 1984
Etiketler: , , , , , , , , , ,